Awesome - Reisverslag uit Ottawa, Canada van Claudia, Erik, Myrthe en Mees Duijsens - WaarBenJij.nu Awesome - Reisverslag uit Ottawa, Canada van Claudia, Erik, Myrthe en Mees Duijsens - WaarBenJij.nu

Awesome

Door: Erik & Claudia

Blijf op de hoogte en volg Claudia, Erik, Myrthe en Mees

27 December 2008 | Canada, Ottawa

E:

Nog even en dan zit het erop.
Morgen verlaten we ons kerkje waar we de afgelopen twee weken zo graag in verbleven.
En nee, visoenen heb ik niet gehad.
Ook geen verschijning die mij vertelde wat wijsheid was als het onze Canada-plannen betreft.
Beetje jammer wel...
Het is altijd makkelijk als anderen de beslissing voor je nemen, nietwaar? Hoef je niet meer te dubben.
Hoewel... Het liefst houden we de regie in eigen hand natuurlijk. Creëer je kansen en kom in de positie dat je zelf keuzes kunt maken. Dat leren we Myrthe en Mees ook per slot van rekening.
Kom ik nog wel een keer op terug :-)

Morgen gaan we naar onze vrienden in Orangeville en daar blijven we de laatste nacht. Maandagmiddag vertrekken we dan van daaruit naar de luchthaven.
Vanmiddag waren we er ook al om de buurt wat te verkennen en de locatie van een huurhuis te bekijken. Alleen jammer dat we het niet gevonden hebben...
Tussen de enorm dichte mistflarden door (echt waanzinnig, die komen van de velden af waar de sneeuw vandaag in rap tempo is gesmolten) hebben we ons suf gezocht. Tevergeefs. Uiteindelijk bleek dat we het nét te vroeg hadden opgegeven toen we besloten om te keren. 300 Meter verder lag het namelijk. Morgen weer een poging.
Daarna zijn we lekker gaan eten bij serveerster Shawna. What a doll.
Ook een paardenmens die ons vol trots de foto's van haar dochter met paard op haar mobiel liet zien.
Awesome!
Dat woord werkt inmiddels een beetje op onze lachspieren (met dank aan Maria en Dennis), want dat is echt een stopwoord van elke tweede Canadees. Alles is awesome! Na het eten mochten Mees en Myrthe grabbelen en kreeg Mees een mini pingpongset. Dennis bouwde een tafel verderop een pingpongtafel met het peper- en zoutstelletje, de zoetjes en de menukaart als netje en begon met Mees te pingpongen. Shawna vond het awesome! Moet je in Nederland eens proberen... Ik denk dat de gemiddelde serveerster een rolberoerte krijgt.
Maar dat vind ik toch wel typerend voor Noord-Amerika. Het is toch allemaal een heel stuk ongecompliceerder. Mensen nemen elkaar meer zoals ze zijn lijkt het. Minder gezever en meer fun. De "country people" bijvoorbeeld (dat zijn de types die echt achteraf wonen) gaan gewoon in hun pyamabroek naar de supermarkt. No issue. De Mennonieten hebben we het op deze pagina's al over gehad, en ook over de etnische variëteit van Toronto. Allemaal voorbeelden van leven en laten leven lijkt het.
Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Maar er wordt gewoon minder gezeikt (excusez le mot) en minder met het opgeheven vingertje gezwaaid.
Natuurlijk, daar staat het individualisme tegenover. Ieder voor zich en God voor ons allen, nietwaar? Maar ik vraag me serieus af of dat in Nederland zoveel anders is. Wat jullie?

C:

Esther (een trouwe lezer van dit blog) vreg me afgelopen week of ik me niet alleen en eenzaam zou voelen als ik hier ging wonen en of ik me thuis niet zou vervelen...... Tis nou niet zo dat ik in Nuenen een entertainmentteam om me heen heb die me de hele dag vermaken.....
Alhoewel ....zo zou je natuurlijk wel man, kinderen en beesten kunnen noemen want die zorgen er o.a. voor dat ik me geen dag verveel.
Maar zonder gekheid, ik denk dat veel dingen anders zullen zijn als je hier zo wonen en dat het weer een tijdje duurt voordat je een vriendenkring hebt opgebouwd, maar dat is na elke verhuizing zo. Tenzij je alleen een straat verderop verhuist natuurlijk. Maar als je zoals wij van Limburg naar Friesland en dan weer naar Brabant bent verhuisd dan moet elke keer weer vanaf nul beginnen. Met oude vrienden hou je contact, maar als je al verder dan een half uur van elkaar vandaan woont (in Nederland) zie je elkaar niet meer regelmatig.
Maar ik denk niet dat afstand betekenis aan een vriendschap geeft.
Neem nou vriendin Wil. Woont een kilometer of 6 van mij vandaan. Maar we zien elkaar zoooooo weinig. Niet omdat we elkaar niet aardig vinden maar omdat onze levens van elkaar verschillen. Beter gezegd de tijden..... Steeds opnieuw nemen wij ons voor om samen te gaan paardrijden, maar de tijden matchen gewoon bijna nooit. Daarom is onze vriendschap niet minder intens. Net zoals met Hilda en Tessa. Wonen min of meer om de hoek, we zijn er voor elkaar, maar zien elkaar vaak weken niet....
Dan vriendinnen Saskia, Ellen, Maria en Jolanda. Wonen alle vier op dit continent... nou ja Ellen niet helemaal, die zit op Aruba, maar dat scheelt maar een boot. Met hun heb ik bijvoorbeeld heel intens contact via mail, msn, hyves of skype. Vaak zelfs meerdere keren per dag, soms ook dagen niet, maar we vertellen elkaar veel en het contact voelt heel close.

Uiteraard zal een emigratie in eerste instantie veel van je aanpassingsvermogen en energie vergen. Niks komt vanzelf en als je iets wilt moet je het zelf doen. Niemand zal aan de deur staan en zeggen "kom je op de koffie" (uitzonderingen als Ronda daargelaten)
En ondanks dat ik veel mensen zal gaan missen, kijk ik ook uit naar nieuwe vrienden die weer een aanvulling op oude vrienden zullen zijn. Maar we zullen het zelf moeten doen en open staan voor nieuwe dingen.

Jolanda vroeg van de week of het definitief is dat we niet naar de Maritimes komen. Eerlijk gezegd wisten we dat niet eens zeker. Wat de sfeer in het Atlantisch gedeelte van Canada was gewoon onwijs goed. De mensen allemaal heel erg aardig, iedereen relaxed en met name Nova Scotia echt prachtige provincie. Net alles een tikkie vriendelijker dan in Ontario.
De regio hier rond Waterloo/Kitchener spreekt ons niet echt aan. Beide steden ogen toch wat grauw en kleurloos. Daarbij wonen hier voor Canadese begrippen heel veel mensen op een kluitje. Orangeville daarentegen maakt op ons gelijk een opgeruimdere indruk.
Het is wat kleinschaliger en de omgeving is ronduit prachtig.
Toronto ligt op drie kwartier rijden en met onze honden en paarden komen we er ook goed weg.

We'll see.

Oh ja, het was zo mistig vandaag dat fotograferen geen enkele zin had. Morgen vast beter.

• 28 December 2008 - 05:16

Saskia:

Snel even een berichtje schrijven voor ik weer op mijn kop krijg ;).

Ze zeggen wel eens dat het eerste jaar na de emigratie voelt als vakantie. Alles is nieuw en leuk. Veel te ontdekken en toch nog contact houden met NL.

Het tweede jaar slaat dan de heimwee toe. Je mist de gewone dingetjes van NL, zoals koffie drinken, de Hema en het lekker in het NL kletsen etc.

Maar in het derde jaar wil je niet meer terug naar NL. Je sociale leven begint op gang te komen. Vriendschappen worden hechter. Je went aan de nieuwe cultuur. Je kunt zelfs gezellig kletsen in je nieuwe taal, grapjes maken die ze ook begrijpen en zelfs serieusere gesprekken voeren.

En echt, bij mij is het precies zo gegaan. Ze zeggen ook wel dat het voor de moeder het moeilijkste is. Vader gaat naar het werk en de kinderen naar school en bouwen zo sneller een vriendenkring op. En ondanks dat je voor een emigratie gekozen hebt, er 100% achterstaat krijgen de meeste mensen het toch ook moeilijk. Ik kon me niet voorstellen dat ik in zo'n vreemd land oud zou worden. Nu na ruim 7 jaar kan ik me niet voorstellen dat ik ooit terug zal gaan naar NL. Je kunt natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar op dit moment voelt dit als mijn land. Vele vriendschappen/contacten verwateren, maar zoals Claudia schrijft je krijgt er ook vele waardevolle contacten voor terug en het belangrijkste: wij zijn als gezin veel dichter bij elkaar gekomen. Als je als gezin gelukkig met elkaar bent, dan maakt het niet uit waar je woont!

Wat jullie ook besluiten en waar jullie ook terecht zullen komen, ik hoop dat jullie gelukkig worden en dat we contact zullen blijven houden.

Bedankt weer voor het bijhouden van jullie blog. Ik heb het met veel plezier gevolgd.

Veel liefs van Saskia

• 28 December 2008 - 08:15

Diane:

ben benieuwd wat jullie gaan besluiten. Nog veel plezier jullie laatste dag en in ieder geval een goede reis terug
    groetjes diane

• 28 December 2008 - 09:06

Annemieke:

Hee Erik, het woord is 'gezeken'. Als je nou toch met lelijke woorden gaat smijten, moet je het natuurlijk wel goed doen hè ;-).

Verder kan ik me aansluiten bij wat Saskia hier al schrijft. Emigreren gaat in fasen. Geef het tijd, en je vindt je draai echt wel. Da's nou eenmaal mensen eigen!

Veel plezier vandaag!

• 28 December 2008 - 09:29

Esther:

Idd Claudia, hebben we het daar vd week over gehad. Ik vind het knap hoe je hiermee omgaat en dat verklaart ook weer je onvoorwaardelijke liefde voor Erik. En vrienden kun je ook op afstand hebben. Ik zal inieder geval contact met je houden. Voor nu wens ik jullie alvast een goede reis en als jullie terug zijn, wordt het toch echt tijd voor een bakkie. Ook al moet we daar een stukje rijden..........

Liefs Es

• 28 December 2008 - 11:36

El:

Wat jullie ook beslissen, het komt goed!
    Luister ook vooral naar je gevoel, maar dat doen jullie wel!
    En zoals de bekende wijze woorden klinken: 'je kunt beter spijt krijgen van de dingen die je wel hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan'. Enne, wij zijn net als jullie verhuisprofs, zelfs verhuizen went en alles gaat steeds makkelijker, zoals je zelf al zegt, je moet het zelf doen! Maar dat is overal zo!
    Ik ben blij dat wij de stap hebben genomen om hier naar toe te komen, had het niet willen missen... Ook al zijn wij hier voor tijdelijke aard en dat zal dus ook niet veranderen! ;-)
    We gaan jullie snel spreken en zien, even bijkletsen met een bakje koffie of een vinootje!
    Alvast een goede terugreis!
    Liefs
    ps. wat een lieve beschrijving van onze vriendschap, zo zie ik het ook...

• 28 December 2008 - 11:47

John:

awesome

• 28 December 2008 - 12:02

Wil:

lieve mensen,
    ondanks mijn puppystress vind ik het erg boeiend wat jullie schrijven.ben benieuwd wat voor moois hie allemaal uit voort zal vloeien. wens jullie een hele fijne laatste dag, voor zover dat mogelijk is. afscheid nemen is nooit echt leuk.
    een goede en behouden terugreis.
    liefs wil

• 28 December 2008 - 14:04

Erik:

Ha Annemieke,

Hier komt Zeiken volgens de Van Dale:

zeik de; m (inform) urine: iem in de ~ zetten voor schut zetten
    zei·ken zeikte of zeek, h gezeikt of gezeken (inform) 1 wateren, urineren 2 zeuren

Het kan dus allebei.
    Oeff, bijna een taalkundig meningsverschil op het blog :-)

• 28 December 2008 - 14:59

Jolanda:

Ik sluit me helemaal aan bij Saskia; die schrijft precies zoals ik het ook heb ervaren; grappig!
    Saskia: Heb jij toevallig ook een blog en waar wonen jullie.
    Wij zijn ook 7 jaar geleden geemigreerd.

Maar goed terug naar Claudia; volg je gevoel en doe wat goed voelt en dan komt het allemaal goed.
    Ik weet zeker dat jullie als gezinnetje de juiste keuze gaan maken.

Ik hoop dat deze vakantie jullie weer wat dichterbij heeft gebracht op de beslissing die gaat volgen.

Wij houden in ieder geval contact; want inderdaad; een vriendschap via mail, msn en dergelijke; werkt prima.

Al hoop ik je toch een keer in het echt te mogen zien :-)

Jolanda

• 28 December 2008 - 15:14

Edwin:

Hoi Erik, Claudia, Myrthe en Mees,

William en ik hebben vandaag gekeken voor tickets naar Montréal en het wordt waarschijnlijk van 25 juni tot 7 juli. Ben benieuwd of ik jullie dan al in de buurt van Toronto kan komen opzoeken.

Voor 2009 alvast alle goeds en veel positieve verrassingen!

Edwin

• 28 December 2008 - 17:02

Saskia:

Jolanda: ja ik heb ook een blog. Je kunt de link bij Claudia opvragen. Als jij er een hebt, dan wil ik die link natuurlijk ook graag.

Wij wonen in de buurt van San Diego, California.

• 28 December 2008 - 18:27

Ans:

Hallo familie,

Al weer jullie laatste dag, lees ik. Voor morgen een goede terugreis naar Nederland. Ben benieuwd naar Mees'verhalen na de vakantie. En voor 2009..... alle goeds gewenst, wat het ook mag worden.
    sy

• 28 December 2008 - 21:01

Peggy Annemarie Juli:

Hoi,

Ik ben benieuwd wat het zal gaan worden (de plaast) en wanneer? Hebben jullie daar al enig idee van? Ik ga de gezellige verhalen missen, Claudia en Erik, jullie kunnen nog altijd een boek gaan schrijven, jullie schrijven echt goed. Leuk om te lezen, geen fratsen en geen bla bla bla. Heel veel succes met alle beslissingen die genomen moeten worden. Awesome....

• 28 December 2008 - 21:30

Brigitte:

Nou ,de laatste dagen voor 2008 in Canada maar dan 2009.............Succes met jullie beslissingen.
    We horen het wel via Mees.
    Hij gaat ons wel op de hoogte houden denk ik.Wel Cool dat je mocht pingpongen in dat restaurant.Heb je ook nog op de schaatsen gestaan?Je bent in Nuenen dagelijks op TV geweest ,ons schaatsfeest na de LON - uitzending.Goede reis.
    Brigitte Pieter Fleur en Stijn.